Per percebre utilitzem moltes modalitats sensorials; però, sens dubte, el sistema més important i complex és el sistema sensorial tàctil-cinestèssic. De fet, és el sistema més rellevant pel desenvolupament del nadó des del moment del naixement.
La Dra. Felice Affolter (mestre d’educació primària, mestre de nens sordmuts, llicenciada en psicologia clínica de la mà de J. Piaget i doctora en patologia auditiva i del llenguatge), després de molts anys d’estudi, va arribar a la conclusió de que les interaccions tàctil-cinestèssiques que el nen realitza amb el seu entorn són la base pel seu desenvolupament.
A partir del moviment i de l’entorn, el nen descobreix que els objectes i el seu propi cos poden moure’s i posar-se en relació. Aquest descobriment és el que li permetrà al llarg del seu desenvolupament “resoldre els problemes” que se li presentin en la seva interacció amb l’entorn (obrir una porta, agafar un objecte, treure una jaqueta, posar- se una bata…).
La comprensió de les relacions causa-efecte i la seva resolució, seran la base per obtenir les capacitats més abstractes (memoritzar, organitzar espai-temporalment les informacions, desenvolupar el llenguatge…). En conseqüència, si les arrels tàctil- cinestèssiques “fallen” a causa d’una lesió cerebral, la capacitat per interactuar amb l’entorn queda reduïda. Sovint, símptomes com respostes agressives, to muscular inadequat, por, dificultat en la manipulació d’objectes, problemes amb el llenguatge, la memòria, hiperactivitat…. poden millorar si oferim a la persona informació tàctil suficientment estructurada que l’ajudi a saber en tot moment on està el seu cos, on està l’entorn immediat i, en conseqüència, saber què està passant en aquell moment. La vida diària ens ofereix molts problemes que cal solucionar; des de que ens despertem fins que anem a dormir, cada acció pot resultar un problema per resoldre pels nostres pacients. Per això, cal utilitzar les AVD per a fer la nostra teràpia. Resulta excepcional, ajudar a les persones amb dany cerebral a organitzar la informació perceptiva a través de les activitats de la vida diària.
Aquesta és la base de la qual parteix aquesta formació, que té l’objectiu de donar eines per ajudar a les persones a organitzar millor la informació perceptiva.
Abordatge tàctil-cinestèssic per treballar la percepció mitjançant les AVD
El Servei de Rehabilitació Neurològica del Bages (SIRN Manresa) és un centre assistencial de règim ambulatori, on un equip de diferents professionals especialitzats en la neurorehabilitació treballem de forma interdisciplinària amb persones amb tot tipus d’afectacions del sistema nerviós central i perifèric, oferint un servei de rehabilitació integral i personalitzada. Tot l’equip humà compta amb algunes formacions, que considerem bàsiques, essencials i transversals per l’atenció global de les persones amb alteracions neurològiques. Sempre treballem de forma conjunta, posant al pacient en el centre de les intervencions (ja siguin guiades pel fisioterapeuta, el logopeda, el neuropsicòleg, el terapeuta ocupacional…), i partint de les seves capacitats i necessitats, a través d’activitats significatives per cada persona. Actualment, dues professionals de l’equip, realitzem i oferim cursos sobre l’abordatge tàctil-cinestèssic del pacient neurològic amb alteracions perceptives, a través de les AVD.