Unitat d'Estimulació Neurològica - Centre de rehabilitació per a persones amb afectació neurològica http://uen.cat/ Centre de Rehabilitació neurològica dirigit a persones que han patit un traumatisme cranioencefàlic, accident vascular cerebral, lesions medul·lars, malalties neurodegeneratives amb dany cerebral adquirit. La UEN signa un conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona Wed, 03 May 2017 http://uen.cat/ca/noticies/41_la-uen-signa-un-conveni-de-collaboraci-amb-el-collegi-o.html

Dimarts 18 d'abril, la Unitat d'Estimulació Neurològica (UEN) que ja gaudeix d'un conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona en va signar un altre amb el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). La signatura va tenir lloc a Barcelona i hi van participar, d'una banda, el president Dr. Padrós Selma, com a representant del COMB i el Sr. Albert Lluch Boada en representació de Medinankeia i d’ una altra, del Sr. Oriol Alargé i el Sr. Manel Gómez en representació de la UEN.

Aquest conveni permet establir una col·laboració entre les dues parts per tal que la UEN pugui oferir els serveis de neurorehabilitació en fase subaguda als beneficiaris del programa de protecció social del COMB,  tant als metges col·legiats com als seus familiars.

]]>
JORNADA D’ACTUALITZACIÓ EN BASAL STIMULATION® Fri, 24 Feb 2017 http://uen.cat/ca/noticies/40_jornada-dactualitzaci-en-basal-stimulation-.html

El dia 8 de juliol es celebrarà a Barcelona la primera Jornada d’actualització en Basale Stimulation® amb el títol: “Compartint una causa comuna” amb la presència del Professor Andreas Frölich, creador del concepte. L’acte, que està organitzat per la UEN amb col·laboració amb Modulació Pedagògica, Tecnofisio i Amfivia, tindrà lloc a l’Hotel Alimara de Barcelona (c/Berruguete, 126).

La jornada serà un dia per a la reflexió, la vivència, l’aprenentatge i l’intercanvi. L’acte començarà amb una ponència d’Ursula Büker, gran psicòloga alemanya implicada amb el concepte des dels inicis. Hi haurà una taula rodona amb professionals de diferents àmbits per tal de compartir dubtes, idees i èxits. Reflexionarem sobre la sexualitat en persones amb greus discapacitats i com donar-los suport. I sentirem a parlar de l’evidència científica en l’àmbit de la geriatria d’un concepte, Basale Stimulation®, que compta amb 40 anys d’evolució. L’acte de cloenda serà musical, a càrrec de la coral de gospel “Cool Endavant” de l’àrea de musicoteràpia de la UEN.

Un cafè amb Andreas Fröhlich

El creador del concepte Basal Stimulation® respondrà les preguntes dels participants durant la xerrada: “Un cafè amb Andreas Frölich”. Els assistents hauran d’enviar les preguntes juntament amb el formulari d’inscripció, atès que durant la xerrada hi haurà dues portaveus encarregades de traslladar les vostres qüestions al Professor.

 

Enllaços relacionats:  

Inscripcions 

Programa 

]]>
Arriba la primera edició del màster en Estimulació Neurològica Thu, 19 Jan 2017 http://uen.cat/ca/noticies/39_arriba-la-primera-edici-del-mster-en-estimulaci-neurolg.html

El proper divendres 20 de gener, Francesc Torralba, doctor en Filosofia i Teologia, donarà el tret de sortida a la primera edició del màster en Estimulació Neurològica que ha creat la Unitat d’Estimulació Neurològica i que ofereix la Universitat de Vic. Torralba encetarà el màster amb el mòdul corresponent a bioètica i deontologia, a la seu de la UEN (Passeig de la Vall d'Hebron, 159- 169).  

Divendres passat va tenir lloc la presentació del màster i del postgrau al Centre Collserola (Grup Mutuam) amb la participació del Dr. Raimon Milà Vilarroel (vicedegà de la facultat de Ciències de la Salut, delegat de Recerca de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic), del  Dr. Josep Ballester Rosello (director de l’Àrea Sanitària Grup Mutuam) i del Sr. Josep Oriol Alargé Martí (coordinador del màster/postgrau en Estimulació Neurològica i representant de la Unitat d’Estimulació Neurològica). Tots ells van destacar la importància de poder comptar amb professionals amb els coneixements i les eines adequades per desenvolupar habilitats específiques en l’assistència i rehabilitació de les persones adultes afectades per patologies neurològiques. Amb aquests estudis, s’assoleix una formació especialitzada i científica en l'àmbit de la neurorehabilitació. Basal  Stimulation®, Kinaesthetics, concepte Affolter, neurodinàmica, teràpia assistida amb gossos, modulació pedagògica, musicoteràpia, Bobath o Perffetti són algunes de les eines assistencials en les quals s’aprofundirà durant el curs. 

Enllaços relacionats:

La UEN crea el Màster en Estimulació Neurològica que impartirà la UVIC

Postgrau en Estimulació Neurològica 

]]>
Telerehabilitació cognitiva a la UEN Wed, 06 Jul 2016 http://uen.cat/ca/noticies/38_telerehabilitaci-cognitiva-a-la-uen-.html

Professionals i pacients de la Unitat d’Estimulació Neurològica poden gaudir ja del Guttmann NeuroPersonalTrainer®, una eina de telerehabilitació neuropsicològica i cognitiva que resulta igual d’eficaç que els tractaments amb suport tradicional (paper i llapis).

Aquesta plataforma és el resultat d’un procés d’investigació conjunt, amb investigadors procedents del sector de la neurociència cognitiva, centres avançats d’investigació tecnològica i empreses líders en l’àmbit de la salut i les telecomunicacions.

Juntament amb aquesta, ja són dues les plataformes de telerehabilitació de què disposem. Recordem que ja fa més d’un any va arribar Neuron Up a la UEN.

Què és una eina de telerehabilitació?

És una solució per al tractament personalitzat a distància de pacients amb diverses afectacions que permet treballar certs aspectes com la memòria, l’atenció o el llenguatge, entre  altres,  i dur a terme programes de rehabilitació manera intensiva i individualitzada.  Tal com afirmen els seus creadors “és un sistema innovador que permet generar recomanacions terapèutiques a partir dels resultats més positius dels pacients tractats anteriorment mitjançant aquest sistema”.

Noticies relacionades

Neuron Up

 

]]>
Taller d’Intervencions Assistides amb Gossos a la UVic Fri, 15 Apr 2016 http://uen.cat/ca/noticies/37_taller-dintervencions-assistides-amb-gossos-a-la-uvic.html

Victor Vargas, terapeuta ocupacional especialitzat en Intervencions Assistides amb Gossos de la Unitat d'Estimulació Neurològica (UEN) de Vila-seca (Tarragona), ha realitzat un taller teòrico-pràctic sobre el Gos de Teràpia com a recurs del Terapeuta Ocupacional organitzat pel Grau de Teràpia Ocupacional de la Universitat de Vic. 

La sessió va comptar amb la col·laboració de Eva Domènec Elizalde, tècnica en Intervencions Assistides amb Gossos, instructora de Gossos de Teràpia, directora de Programes CTAC (Centre de Teràpies Assistides amb cans) i de la Unitat Funcional d'Intervencions Assistides amb Gossos de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La finalitat del taller era donar a conèixer les intervencions assistides amb gossos en el camp de la teràpia ocupacional, així com la història, nomenclatura, equip i mètode de treball.

Els participants van poder observar en directe les diferents aplicacions de la inclusió d'una Unitat d'Intervenció (Tècnic en Intervencions Assistides amb Gossos + Gos de Teràpia) en programes de rehabilitació funcional neurològica i sensoriobasals.

Tots ells van valorar l'activitat positivament i es van mostrar interessats i participatius en conèixer aquest recurs professional.

]]>
La UEN crea el Màster en Estimulació Neurològica que impartirà la UVIC Mon, 21 Mar 2016 http://uen.cat/ca/noticies/36_la-uen-crea-el-mster-en-estimulaci-neurolgica-que-impar.html

La Unitat d’Estimulació Neurològica (UEN) ha creat el Màster en Estimulació Neurològica que la Universitat de Vic oferirà el curs 2016-2017. Les sessions tindran lloc a Barcelona, a la seu de la UEN (Passeig de la Vall d'Hebron, 159 - 169). 

Aquests estudis ofereixen una formació especialitzada i científica en l'àmbit de la neurorehabilitació dotant l’alumnat dels coneixements i de les eines adequades per desenvolupar habilitats específiques en l’assistència i rehabilitació de les persones adultes afectades per patologies neurològiques. 

Basal  Stimulation®, Kinaesthetics, concepte Affolter, neurodinàmica, teràpia assistida amb gossos, modulació pedagògica, musicoteràpia, Bobath o Perffetti són algunes de les eines assistencials en les quals podran aprofundir els participants al màster. Així doncs, l’alumnat assolirà els coneixements i la pràctica necessaris per a poder tractar cada tipus de pacient neurològic, configurant tractaments individualitzats, personalitzats i adaptats a l’evolució de cadascú. 

El professorat del màster està integrat per experts en neurorehabilitació, que utilitzen habitualment aquestes eines en la seva pràctica clínica, experiència que dóna un valor afegit al Màster en Estimulació Neurològica.

Finalment, val a dir que aquesta formació s’estructura en dos mòduls, el primer bloc està constituït pel Postgrau en Estimulació Neurològica, el qual també es pot cursar de forma independent.

 

Podeu consultar els següents enllaços per a més informació:

Postgrau en Estimulació Neurològica

Màster en Estimulació Neurològica]]>
Entrevista a María Clemente, psicòloga especialitzada en neurorehabilitació Tue, 15 Mar 2016 http://uen.cat/ca/noticies/35_entrevista-a-mara-clemente-psicloga-especialitzada-en-n.html

Des d'aquí volem compartir amb tots vosaltres l'entrevista que l'Eva Cirera, supervisora de la Unitat d'Estimulació Neurològica de Barcelona, ha fet a María Clemente, psicòloga especialitzada en neurorehabilitació i gerent de Tandem Team Barcelona, una associació sense ànim de lucre que té com objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional. Entre altres, la conversa entre ambdues professionals es centra en la visibilitat de l'àrea sexoafectiva.


]]>
Rehabilitació neurològica a Mèxic Tue, 02 Feb 2016 http://uen.cat/ca/noticies/33_rehabilitaci-neurolgica-a-mxic.html

Eva Cirera Serrallonga, supervisora de la Unitat d’Estimulació Neurològica (UEN), va viatjar aquest mes de desembre passat a la ciutat de Mérida (Yucatán-Mèxic), per tal de conèixer com es treballa a nivell de rehabilitació neurològica en aquesta regió. Durant la seva estada va visitar la UADY (Universidad Autónoma de Yucatán i la UVM (Universidad Valle de México) on va ser convidada a compartir experiències en rehabilitació neurològica amb alumnes de tercer i quart  de Fisioteràpia. Els alumnes es van mostrar interessats i participatius en conèixer la metodologia de treball de la UEN i la situació de la fisioteràpia a Catalunya i a Espanya.

Intercanvi d’experiències

Cirera va conèixer i entrevistar-se amb fisioterapeutes i metges rehabilitadors que treballen en l’àmbit de la neurorehabilitació tant amb adults com amb infants durant la seva visita als diferents centres de rehabilitació i universitats.

Un dels centres que va visitar va ser el DIF-CREE de Yucatán (Centre de  rehabilitació i educació especial) on desenvolupen un programa concebut per proporcionar serveis d’atenció, prevenció i rehabilitació a les persones amb discapacitat temporal o permanent. El seu objectiu és reduir la incidència de les discapacitats tant en infants com en adults, incrementant les accions relacionades amb la prevenció i amb l’efectivitat de la rehabilitació integral mitjançant la vinculació de les accions de salut amb les de la integració social. Proporcionen serveis d’atenció, prevenció i rehabilitació amb la finalitat de millorar les seves capacitats físiques, cognitives, educatives i laborals, contribuint així a aconseguir la seva inclusió en l’àmbit educatiu i laboral facilitant el desenvolupament social.

 A “Construyendo Sonrisas” treballen per millorar la qualitat de vida de persones de qualsevol edat, amb afectacions motrius i/o  cognitives, i de les seves famílies a la regió de Yucatán. Duen a terme programes integrals i personalitzats de teràpies físiques i educatives. També promouen col·laboracions estratègiques amb organitzacions vinculades en aquest àmbit per  tal d’incidir en les polítiques públiques i impactar positivament en la societat.

En la visita al CRIT Yucatán, Cirera, va poder conèixer les seves instal·lacions. Aquest centre pertany al “Sistema de Centros de Rehabilitación Infantil Teletón (SCRIT)” que conforma un sistema de rehabilitació infantil amb vint-i-un centres que operen en tota la República Mexicana. Aquests centres atenen infants i adolescents de 0 a 18 anys amb alteracions neuromusculoesquelètiques. L’objectiu és que els usuaris puguin assolir el màxim d’independència funcional en les activitats de la vida diària, així com la seva inclusió social i educativa.  

]]>
Programa Stand Up Thu, 19 Nov 2015 http://uen.cat/ca/noticies/32_programa-stand-up.html

En el marc de les XI jornades de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya (CCPC), celebrat al Tecnocampus de Mataró, en Xavier Jiménez, Fisioterapeuta i Coordinador del Servei Assistencial de Tecnofisio, va presentar la comunicació: “Programa Stand Up”

El programa Stand Up, consisteix en el treball concret i sistemàtic, de la transferència decúbit-bipedestació, com a estratègia d’intervenció fisioterapeútica, per a la potenciació de l’equilibri estàtic i dinàmic i el control postural de la persona amb discapacitat física i/o psíquica.

L’estudi del programa Stand Up, es va presentar amb dades referents a 30 persones institucionalitzades en Residència, que durant 4 mesos han estat incloses en el programa.

Aquest programa s’està duent a terme al centre Institució Montserrat Montero, pertanyent al Grup Catalònia, en el qual Xavier Jiménez és Fisioterapeuta

Els valors recollits corresponen a: Edat, Índex de Massa Corporal (IMC), temps d’execució i nombre de recolzaments

Conclusions

  •   L’edat no és un factor condicionant.
  •   L’IMC baix i alt condiciona la velocitat i els recolzaments.
  •   Existeix una relació directa entre velocitat i recolzaments. És a dir, les persones que necessiten més temps per a posar-se dretes, realitzen un major     nombre de recolzaments.
  •   Durant aquest període, 15 de les 30 persones analitzades han estat capaces de reduir el temps i el seu nombre de recolzaments.

]]>
NEURON UP Fri, 19 Jun 2015 http://uen.cat/ca/noticies/31_neuron-up.html

Una nova eina per seguir millorant

Amb l’objectiu de seguir avançant en la seva rehabilitació i afavorir una intervenció individualitzada, els usuaris de la UEN disposen ja d'una nova eina, NeuronUP. 

Què és NeuronUP?

NeuronUP és una plataforma web que funciona com a suport per als professionals implicats en els processos de rehabilitació i estimulació cognitius. Un instrument basat en afavorir l’augment de les capacitats del usuaris i reduir-ne les limitacions funcionals. NeuroUP es fonamenta en la neuroplasticitat del cervell, és a dir, en la seva capacitat per modificar-se i adaptar-se en funció de l'experiència a substàncies químiques, hormones o lesions. 

Com funciona?

Mitjançant milers d'exercicis, eines i simuladors de la vida real s’exerciten les funcions cognitives bàsiques, com ara les activitats de la vida diària i les habilitats socials. Aquesta plataforma interactiva està preparada per treballar amb persones adultes i també amb infants amb dany cerebral adquirit per TCE, AVC, tumoracions cerebrals, anòxia cerebral i també per malalties neurodegeneratives. 

Enllaços relacionats

NeuronUP https://www.neuronup.com/es

]]>
UEN Pediàtrica Mon, 11 May 2015 http://uen.cat/ca/noticies/30_uen-peditrica.html

La Unitat d'Estimulació Neurològica us convida a la presentació del servei de rehabilitació pediàtrica que tindrà lloc els propers dies 21 (18.00 h- 19.30 h) i 22 de maig (12.30 h- 14.00 h). Tot aquell que hi estigui interessat només cal que es posi en contacte amb nosaltres per tal de confirmar la seva assistència (932 742 494 o esther.esclusa@uen.cat). Com a cloenda, gaudirem tots plegats d’un pica-pica.

Acosteu-vos-hi i coneixeu-lo!

La presentació tindrà lloc a la sala d’actes del 1r pis del Centre Mutuam de Collserola (entrada apartaments).

Enllaços relacionats

 

Programa


 


]]>
EQUITACIÓ TERAPÈUTICA Thu, 12 Mar 2015 http://uen.cat/ca/noticies/29_equitaci-teraputica-.html

Presentació del servei d’hipoteràpia a càrrec de Fundació Teràpia a Cavall

El proper dia 24 de març, Fundació Teràpia a Cavall (FTC) presentarà de nou el servei d’equinoteràpia que ja fa quatre anys que funciona a la Unitat d’Estimulació Neurològica (UEN). L’Acte tindrà lloc a la seu de la UEN BCN, a les 13.00 h

Maria Teresa Llòria, veterinària i fisioterapeuta de la FTC, parlarà del benefici que pot suposar el pas del cavall per als usuaris; els efectes del moviment del cavall sobre el control postural; els sistemes sensorials i la planificació motriu, entre altres.

Val a dir que el servei és obert a totes aquelles persones que rebin tractament a la UEN i siguin susceptibles d'acollir-se al programa d'equitació prèvia valoració inicial. Cal tenir en compte que aquesta activitat es realitza de manera individualitzada.

Enllaços relacionats

UEN

Fundació Teràpia a Cavall

Vídeo sobre hipoteràpia de la FTC

 

]]>
INSTAL·LACIONS RENOVADES Thu, 05 Mar 2015 http://uen.cat/ca/noticies/27_installacions-renovades.html

 

La UEN Barcelona modernitza els seus espais

La Unitat d’Estimulació Neurològica (UEN) ha decidit dur a terme tot un seguit de millores tècniques amb l’objectiu de millorar l’aplicació dels tractaments i aconseguir espais més acollidors per als usuaris.

Millores tècniques

S’ha instal·lat un protector per l’enllumenat del sostre que protegeix els ulls de les persones que reben tractament a les lliteres. S’han pintat parets i protegit espais de treball per afavorir l’aplicació d’alguns dels conceptes terapèutics, com el mètode Affolter, i s’han aplicat vernissos especials al terra perquè sigui més segur i no llisqui.

Entorn agradable

Un dels canvis més agraïts pels usuaris i professionals és la incorporació d’una imatge paisatgística que juntament amb una cascada de llums LED permet graduar la intensitat de la llum i produir efectes visuals agradables.

Al mateix temps la UEN  ha instal·lat un sistema d’aromatització dels espais de tractament, a partir d’un sistema automatitzat per nebulització en fred de fragàncies naturals que contribueix a crear un ambient agradable.

]]>
MUSICOTERÀPIA NEUROLÒGICA Tue, 17 Feb 2015 http://uen.cat/ca/noticies/26_musicoterpia-neurolgica.html

Taller de musicoteràpia a la UEN BCN

La Unitat d'Estimulació Neurològica de Barcelona durà a terme un taller de musicoteràpia neurològica a càrrec de Ruth Abela, fisioterapeuta i musicoterapeuta especialitzada en neurologia. El taller es celebrarà el dimecres dia 25 de febrer a la seu de la UEN Bcn a les 13.00 h. El taller està dirigit a usuaris, familiars i qualsevol persona que hi estigui interessada. 

A més de gaudir d'una sessió pràctica, els assistents (que han de trucar al 932 742 494 per tal de confirmar la seva assistència) podran conèixer com funciona aquesta teràpia, quines tècniques s'utilitzen i què en diuen els estudis. 

Enllaços

PDF del full informatiu

]]>
LA UEN VILA-SECA POSA EN MARXA UN PROGRAMA DE TERÀPIA ASSISTIDA AMB GOSSOS Mon, 16 Dec 2013 http://uen.cat/ca/noticies/25_la-uen-vila-seca-posa-en-marxa-un-programa-de-terpia-as.html

Teràpia amb gossos

La Unitat d'Estimulació Neurològica de Tarragona posa en marxa el programa de  teràpia assistida  amb gossos. La Sua és la golden retriever especialment seleccionada i ensinistrada per dur a terme les intervencions que el seu tècnic/a (terapeuta ocupacional, logopeda, fisioterapeuta) li indiqui per a motivar el desenvolupament físic, psíquic, anímic i social de les persones.

Beneficis de la teràpia assistida amb gossos

S’ha demostrat que aquesta teràpia millora la vida de les persones, entre altres coses perquè augmenta la segregació d’oxitocina, fet que provoca que l’organisme es relaxi i es redueixin la freqüència cardíaca i la tensió arterial. A més a més, aquesta teràpia disminueix l'ansietat i l'estrès; millora l'estat anímic i l’atenció; desenvolupa les habilitats d'oci; ajuda al reconeixement de l'esquema corporal; millora les destreses motrius; augmenta la força muscular i la propiocepció; relaxa el to muscular; treballa el sistema vestibular i afavoreix el desenvolupament dels sentits. A més a més, els gossos motiven les persones a expressar-se, etc.

Enllaços

Vídeo de la Sua al centre de Vila-seca

]]>