Català :: Castellano Unitat d\'Estimulació Neurològica | RSS Unitat d\'Estimulació Neurològica | Facebook
Home > FAQ

FAQ
 • Què és la UEN?

La UEN és un centre de rehabilitació neurològica adreçat a persones amb traumatisme cranioencefàlic, accident vascular cerebral, lesions medul·lars, malalties neurodegeneratives (esclerosi múltiple, malaltia de Parkinson, esclerosi lateral amiotròfica...) i dany cerebral sobrevingut. El nostre centre de neurorehabilitació  s'ha configurat des dels seus inicis com un centre global de serveis que cobreix quatre línies assistencials: atenció subaguts, convalescència, cures pal·liatives i processos crònics.

 • Quines són les especialitats de la UEN?

La UEN compta amb un equip de professionals que dedica tots els seus esforços a la rehabilitació i estimulació neurològiques en els àmbits de la medicina física i rehabilitadora, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia, psicologia clínica, neuropsicologia i modulació pedagògica. Oferim tractaments personalitzats i adaptats a la situació i evolució de cadascuna de les persones afectades.

 • Tinc un fill petit amb paràlisi cerebral, pot rebre tractament al vostre centre?

La UEN disposa d'un servei de rehabilitació pediàtrica adreçat a infants amb les següents afectacions d'etiologia neurològica: paràlisi cerebral, síndrome de Down, distròfia muscular, espina bífida, lesions medul·lars i dany cerebral sobrevingut.

Les lesions que afecten el sistema nerviós central en edat precoç condicionen el procés evolutiu de l'infant. L'evolució neuromotriu sempre va lligada a la percepció de noves sensacions; per tant, la capacitat de superació de fases evolutives serà sempre conseqüència de l'experimentació. Amb la rehabilitació precoç es pretén iniciar l'estimulació com més aviat millor per tal d'afavorir la plasticitat cortical.

 • Disposeu de servei d'atenció domiciliària?

Sí, el servei domiciliari juga un paper important en la finalització del procés rehabilitador i afavoreix el manteniment de les millores assolides en relació a la qualitat de vida de les persones afectades. Permet la intervenció dels serveis d’infermeria, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia i neuropsicologia, de dilluns a divendres, de 8.00 a 20.00 h.

 • Quina és la vostra filosofia de treball?

L’equip humà de la UEN mira de posar-se al vostre lloc i tenir sempre molt present que cadascú és l’actor del seu propi desenvolupament. Farem que se us escolti, que experimenteu noves sensacions i gaudiu d’un nou enfocament terapèutic. Tenim molt clar que no es tracta només d'aplicar indiscriminadament mesures terapèutiques, sinó d'escoltar quines poden ser les necessitats principals de cada individu i del seu entorn, i reflexionar sobre quina és la millor manera d’afavorir-vos durant el procés rehabilitador.

El nostre objectiu és cobrir les necessitats assistencials de les persones afectades i del seu entorn immediat per tal d’assolir la màxima independència funcional. Per aquest motiu, la nostra organització està basada en el factor humà, essent els nostres valors el compromís, l’eficàcia i el rigor professional. Som un equip innovador i orientem la nostra activitat en assolir l’excel•lència en l’atenció personalitzada.

 • Com estructureu el procés de rehabilitació?

Hem pensat en tot. La UEN sap que us endinseu de ple en una carrera de fons, que és necessari no perdre el contacte amb la realitat, i que aquest és un moment clau per conèixer i establir quines són les expectatives de futur. El més important durant el procés rehabilitador és com la UEN estructura l'activitat terapèutica a partir dels estímuls adequats. Aprendrem a partir de l'experiència dels exercicis i d'un mitjà de comunicació comú. Encararem els tractaments amb objectius consensuats, per tal de formar un bon equip i encaminar els resultats aconseguits a millorar el vostre dia a dia.

En un centre de neurorehabilitació, on diferents especialistes exploren, avaluen i tracten alhora dèficits d’àrees específiques, poden sorgir certes dificultats per trobar els processos d’aprenentatge més adequats. A vegades, la dificultat rau en un plantejament metodològic massa centrat en cada àrea específica i cal “renunciar” parcialment o temporalment a un determinat treball terapèutic per aconseguir acostar-nos de verRespitat a la persona amb qui treballem. Quan captem realment el vostre interès, partim de les vostres necessitats; si us proposem activitats que sou capaços de resoldre, obtindreu satisfacció; si encaminen la nostra intervenció a ajudar a la presa de consciència de les pròpies capacitats, més que no pas dels dèficits, tindrem moltes més garanties d’èxit..

 • Què és la sala Snoezelen?

Al nostre centre disposem d’una sala d’estimulació multisensorial o sala Snoezelen, un espai d’innovació terapèutica que afavoreix “el despertar sensorial a través de la pròpia experiència sensorial”. És una àrea específica capaç d’intervenir, entre d’altres aspectes, en les vostres emocions i habilitats socials o comunicatives, mitjançant diversos estímuls (visuals, tàctils, auditius, etc.). Aquest espai és una experiència multisensorial molt positiva que afavoreix el descans i la relaxació, així com la obtenció d’evolucions terapèutiques molt favorables.

 • On està la UEN? Com puc arribar-hi?

La UEN està situada al passeig de la Vall d’Hebron 159-169 de Barcelona (Ronda de Dalt, sortida 4), dins de les instal•lacions del Centre Collserola Mutuam. Hi podeu arribar en cotxe (el centre disposa de servei d’aparcament amb accés directe al centre), autobús ( 27, 60, 73, 173, 819, N14) i metro (L3 Mundet).

 • Quant de temps hauré de fer rehabilitació?

Això dependrà del teu grau d’afectació. Treballarem junts perquè assumeixis les teves responsabilitats amb confiança i no defalleixis en l'intent. Cal saber que el primer i segon any de la lesió són fonamentals per assolir els millors resultats possibles. No obstant això, passat aquest període, cal mantenir un cert grau d’intensitat, imprescindible per gaudir de tot allò que hauràs obtingut amb esforç i constància.

Durant les sessions, que poden ser de seixanta o de trenta minuts, intentarem mantenir un ritme de treball adequat a les teves possibilitats del moment que anirà variant en funció de la teva evolució. L'aprenentatge és possible al llarg de tota la vida i sempre es poden treballar o buscar conjuntament espais alternatius per seguir-nos desenvolupant com a persones.

 • Puc acollir-me al programa d'equitació terapèutica?

En primer lloc, caldrà fer una valoració inicial que determinarà si ets o no susceptible d’acollir-t’hi. L’avaluació inicial servirà per determinar la idoneïtat de la persona com a genet i els objectius a assolir en les sessions d’equitació terapèutica. En cas d’obtenir una resposta afirmativa, cal tenir en compte que el programa inclou 10 sessions d’equitació terapèutica (una sessió setmanal de 60 minuts). L’activitat del genet la planifica i controla un terapeuta, assistit per un equip de voluntaris.

Val a dir que aquest programa d’equitació terapèutica es basa en els estàndards internacionals que estableix la FRDI (The Federation of Riding for the Disabled International) i la NARHA (North American Riding for the Handicapped Association), entitats de les que s'esdevé membre associat. 

 • Quin paper representa la família en el meu procés de rehabilitació?

La família juga un paper fonamental en la teva rehabilitació. Amb l’objectiu de construir un entorn millor, un modulador pedagògic us assessorarà (tant a tu com a la teva família) el temps que duri el procés rehabilitador. També se us designarà un tutor que esdevindrà el vostre referent en relació al tractament. El tutor serà l'interlocutor amb la coordinació de la UEN. Junts cercareu nous canals comunicatius i noves activitats per assolir un entorn familiar adequat a les vostres circumstàncies.

Amb tot, posem a la vostra disposició un grup de suport familiar que neix amb la voluntat d’aportar solucions. Un espai on els vostres familiars podran rebre assessorament, compartir les seves experiències i aclarir els seus dubtes. Val a dir que la participació en aquest grup, que es reuneix cada quinze dies, és gratuïta.

 • Què passarà quan acabi el meu procés de rehabilitació?

L’objectiu del teu pas per la UEN és que puguis tornar a casa i normalitzar la teva situació. Són moltes les persones que continuen fent teràpia de manera ambulatòria o que s’acullen al servei de teràpia domiciliària.

Tornar a casa sempre requereix d’un entrenament previ (és probable que s’hi hagi de fer obres). Comptaràs amb l’assessorament del nostres professionals per adaptar tècnicament el teu domicili i establir quines són les teves necessitats reals. A més a més, durant tot el procés podràs entrenar i detectar les mancançes presents a la teva llar gràcies al Centre de Vida Independent (situat al mateix centre), un espai que reprodueix un habitatge (amb menjador, cuina, habitació i bany) totalment domotitzat que compta amb tots els avantatges tècnics possibles.

D’altra banda, intentarem detectar les teves necessitats socials, educatives i de lleure. Et posarem en contacte amb les associacions perquè puguis realitzar activitats ocupacionals i normalitzar, en la mesura del possible, la teva situació en aquests àmbits.

En cumplimiento con Ley 34/2002 de servicios de la sociedad de la información, te recordamos que al navegar por este sitio estás aceptando el uso de cookies propias y ajenas. Acepto + info